Business VOLTIN BLOG

Nová vyhláška o požární bezpečnosti FVE panelů: jak VOLTIN splňuje všechny normy a zákony

V květnu 2023 vstoupila v platnost nová vyhláška o požární bezpečnosti instalace FVE panelů na střechách rodinných domů. Tato vyhláška stanovuje řadu opatření, která mají zajistit bezpečný provoz fotovoltaických systémů a ochranu osob a majetku v případě požáru. V tomto článku se dozvíte, co to znamená pro vás jako majitele fotovoltaického systému a proč si můžete být jisti, že společnost VOLTIN tato kritéria již dlouho dodržuje.

Požární bezpečnost fotovoltaických systémů, vyhláška MPO

Jak VOLTIN zajišťuje požární bezpečnost fotovoltaických systémů

Fotovoltaické systémy jsou skvělým způsobem, jak snížit náklady na energii a přispět k ochraně životního prostředí. Ale jak je to s jejich bezpečností? Co když dojde k požáru na střeše s fotovoltaickými panely? Jak se zachovat v takové situaci?

V tomto článku vám představíme novou vyhlášku o požární bezpečnosti instalace FVE panelů, kterou vydalo Ministerstvo průmyslu a obchodu a která platí od 1. 5. 2023. Tato vyhláška stanovuje řadu opatření, která mají zajistit bezpečný provoz fotovoltaických systémů a ochranu osob a majetku v případě požáru.

Zároveň vám ukážeme, jak společnost VOLTIN tato bezpečnostní kritéria již dodržoval i před vydáním této vyhlášky a jak se stará o to, aby její zákazníci měli jistotu, že jejich fotovoltaický systém je bezpečný a spolehlivý.

Co obsahuje nová vyhláška o požární bezpečnosti instalace FVE panelů?

Nová vyhláška o požární bezpečnosti instalace FVE panelů se týká fotovoltaických systémů realizovaných na střechách rodinných domů. Cílem této vyhlášky je zajistit, aby tyto systémy byly schopny se automaticky odpojit od elektrické sítě v případě požáru nebo jiné havarijní situace.

Podle této vyhlášky musí být každý fotovoltaický systém vybaven následujícími prvky:

  • Optimizér na automatické vypnutí celé solární elektrárny, který snižuje napětí na jednotlivých panelech na bezpečnou úroveň.
  • Samostatné „stop tlačítko“ na vypnutí celé výrobny, které je umístěno mimo budovu, aby bylo přístupné pro hasiče.
  • Značka v rozvodné skříni, která uvádí přesné umístění tohoto tlačítka na vypnutí.

Tyto prvky mají za úkol zabránit tomu, aby fotovoltaický systém generoval elektrický proud i po odpojení od sítě a tím zvyšoval riziko úrazu elektrickým proudem nebo zhoršoval situaci při hašení požáru.

Jak VOLTIN splňuje tyto požadavky?

Společnost VOLTIN je jedním z předních dodavatelů fotovoltaických systémů v České republice. Specializuje na realizaci fotovoltaických systémů pro domy i firmy. VOLTIN nabízí komplexní služby od návrhu a projektování přes montáž a uvedení do provozu až po servis a údržbu.

VOLTIN má řadu profesionálů, kteří vždy dbají na bezpečnost realizace a splnění všech norem a zákonů. VOLTIN také používá kvalitní a ověřené materiály a technologie, které zaručují vysokou účinnost a dlouhou životnost fotovoltaických systémů.

VOLTIN tedy již dlouho před vydáním nové vyhlášky o požární bezpečnosti instalace FVE panelů dodržoval všechna bezpečnostní kritéria, která tato vyhláška stanovuje. VOLTIN také pravidelně informuje své zákazníky o tom, jak se chovat v případě požáru nebo jiné havarijní situace a jak správně ovládat fotovoltaický systém.

Co je to úroveň bezpečného stejnosměrného napětí?

Úroveň bezpečného stejnosměrného napětí je maximální hodnota stejnosměrného napětí, která je považována za bezpečnou pro dotyk člověka. Podle normy ČSN EN 61140 ed. 3 je tato úroveň stanovena na 120 V DC. Nová vyhláška o požární bezpečnosti instalace FVE panelů na střechách rodinných domů vyžaduje, aby výrobna elektřiny zajistila dosažení této úrovně v jakékoli části stejnosměrného rozvodu, včetně samotného PV pole. To znamená, že je nutné použít systémy s nízkým napětím nebo s prvky, které vypínají přímo PV moduly v případě potřeby.

Proč si vybrat VOLTIN pro realizaci fotovoltaického systému?

Pokud uvažujete o instalaci fotovoltaického systému na vaší střeše, měli byste si vybrat společnost VOLTIN. Ta vám nabízí následující výhody:

  • Zkušený a profesionální tým, který se postará o celý proces od návrhu po montáž a servis.
  • Kvalitní a ověřené materiály a technologie, které zajišťují vysokou účinnost a dlouhou životnost fotovoltaických systémů.
  • Bezpečnou a spolehlivou realizaci, která splňuje všechny normy a zákony, včetně nové vyhlášky o požární bezpečnosti instalace FVE panelů.
  • Zajímavou cenu a možnost získat dotaci z Národního plánu obnovy na podporu instalace fotovoltaických systémů s nebo bez akumulace energie.
  • Garanci kvality a spokojenosti.

Pokud máte zájem o realizaci fotovoltaického systému od společnosti VOLTIN, neváhejte nás kontaktovat. Rádi vám poradíme a připravíme pro vás nezávaznou nabídku. S VOLTIN budete mít jistotu, že váš fotovoltaický systém je bezpečný a efektivní.

Zdroj: VOLTIN BLOG, Ministerstvo průmyslu a obchodu

Klíčová slova:  požární bezpečnost, fotovoltaické systémy, FVE panely, vyhláška MPO, VOLTIN BLOG.

Nezávazná poptávka
VOLTIN BLOG: Robert Kolman
Robert Kolman
OK
Ověřený autor
Konzultace zdarma

Chci sjednat konzultaci s technikem zdarma

Projektant solární elektrárny

Chci sjednat konzultaci s technikem

Technik přijede, probereme vaše možnosti a sestavíme nabídku na míru

Odeslání souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
Děkujeme! Vaši poptávku jsem přijali.
Oops! Něco se pokazilo při odesílání formuláře.
Close