Business VOLTIN BLOG

Solární panely pro seniory

Nízkopříjmové domácnosti v České republice budou moci od května žádat o dotaci na instalaci solárních systémů na ohřev vody v rámci programu Nová zelená úsporám (NZÚ) Světlo. Program nabídne až 90 000 Kč (kolem 4 000 USD) za nákup a instalaci fotovoltaických nebo solárních termických systémů. Druhá fáze programu je zaměřena na seniory, osoby se zdravotním postižením a osoby pobírající příspěvek na bydlení. Iniciativa je součástí úsilí země snížit emise uhlíku a podporovat využívání obnovitelné energie. V prvním čtvrtletí roku 2023 bylo v České republice podáno přes 21 500 žádostí o solární panely, což je trojnásobek žádostí z předchozího roku.

Solární panely pro seniory a nízkopříjmové domácnosti

Solární panely téměř zdarma

Od května budou moci nízkopříjmové domácnosti žádat o dotaci na instalaci solárních systémů pro ohřev vody v rámci programu Nová zelená úsporám (NZÚ) Light. Tuto novinku oznámili dnes na tiskové konferenci ministři Petr Hladík a Marian Jurečka z KDU-ČSL. Dotace budou přístupné stejným kategoriím žadatelů jako v první fázi programu NZÚ Light, tedy senioři, lidé ve třetím stupni invalidity a osoby pobírající příspěvek na bydlení.

Program bude spuštěn 2. května a žadatelé budou moci získat až 90 000 korun na pořízení a instalaci fotovoltaického nebo fototermického systému na ohřev vody. Druhá fáze NZÚ Light nenahrazuje první fázi, kdy lidé v týchž kategoriích mohli žádat o až 150 000 korun na renovace a zateplení svých obydlí.

Solární panely pro nízkopříjmové domácnosti

Ministr Hladík uvedl, že i nízkopříjmové domácnosti by měly mít přístup k využívání energie ze slunce. Solární systémy dokážou pokrýt až 80 procent spotřeby tepla na ohřev vody a pomohou domácnostem ušetřit tisíce korun.

Aby mohli žadatelé získat dotaci na instalaci solárních systémů, musí tyto systémy splňovat určité požadavky. Například u fototermických panelů musí být plocha větší než 1,8 metru čtverečního a zásobník teplé vody, který se bude ohřívat, musí mít objem nejméně 45 litrů na kilowatt-peak panelu (kWp).

Stát bude poskytovat bezplatné poradenství žadatelům, stejně jako v první fázi programu NZÚ Light. Tímto způsobem chce bojovat proti dodavatelským firmám, které chtějí z domácností získat více peněz z poskytnuté dotace.

Poradenství k solárním panelům zdarma

"Dodavatelé nabízejí instalaci solárních systémů a zároveň tvrdí, že za vás vyřídí žádost o dotaci NZÚ Light za pět procent poskytnuté dotace... tohle odmítáme, státní poradenství je kvalitní a zdarma," řekl Petr Valdman ze Státního fondu pro životní prostředí ČR.

Podle předsedy Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpána Chalupy je rozšíření dotace na ohřev teplé vody ze slunce krokem správným směrem, ale mohlo by být lepší, kdyby se primárně zaměřila na snížení nákladů na elektřinu. Pro domácnosti s nízkými příjmy a důchodce by bylo výhodné, kdyby existovaly systémy, které by umožnily snadné využití elektřiny přímo u nich doma.

Ekologické Hnutí Duha navrhuje rozšíření dotace také na energetické renovace rodinných domů a na speciální podporu vlastníkům bytových jednotek, kteří žijí v bytech s nízkými příjmy. Tyto skupiny se často nemohou dovolit instalaci fotovoltaických panelů nebo zateplení svých bytů.

Počet žádostí o dotaci na fotovoltaické panely

Počet žádostí o dotaci na fotovoltaické panely v ČR prudce stoupá. V prvním čtvrtletí letošního roku se počet žádostí ztrojnásobil na 21 587. Tento trend pokračuje z minulého roku, kdy bylo v ČR instalováno 33 760 fotovoltaických elektráren s celkovým výkonem 288,8 MW, což představuje meziroční nárůst o 366 procent. Tyto údaje pocházejí od Státního fondu životního prostředí ČR a Cechu akumulace a fotovoltaiky (CAFT).

Zdroj: VOLTIN BLOG

Klíčová slova: Solární panely, fotovoltaické panely, snížení nákladů na energie, úspora energie, zelená energie, instalace solárních panelů, solární energie pro rodinné domy, solární systém pro domácnosti, solární technologie, udržitelný zdroj energie, solární elektrárna, Nová zelené úsporám Light

Nezávazná poptávka
VOLTIN BLOG: Robert Kolman
Robert Kolman
OK
Ověřený autor
Konzultace zdarma

Chci sjednat konzultaci s technikem zdarma

Projektant solární elektrárny

Chci sjednat konzultaci s technikem

Technik přijede, probereme vaše možnosti a sestavíme nabídku na míru

Odeslání souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
Děkujeme! Vaši poptávku jsem přijali.
Oops! Něco se pokazilo při odesílání formuláře.
Close