Business VOLTIN BLOG

Praha investuje miliardy do solárních panelů na střechy domů

Společnost Pražské společenství obnovitelné energie má ambiciózní plán. Během následujících čtyř let vybuduje 1 635 solárních elektráren na budovách patřících městu, aby tak za elektřinu v rozpočtu uspořilo přes 750 milionů korun ročně.

Počet solárních panelů v Praze během čtyř let výrazně vzroste
Pražské společenství obnovitelné energie má ambiciózní plán. Během následujících čtyř let vybuduje 1 635 solárních elektráren na budovách patřících městu, aby tak za elektřinu v rozpočtu uspořilo přes 750 milionů korun ročně. Stejně tak chce Pražanům pomoci s realizací jejich vlastních solárních elektráren.

Rychlost výstavby solárních elektráren bude vysoká

Pražské společenství obnovitelné energie (PSOE) má tak jasně stanovené cíle, mezi které patří, kolik zařízení mají instalovat. Praha investuje miliardy do solárních panelů na střechy domů. Na městských budovách jsou hotové zatím tři projekty, všechny na Černém Mostě. Jedná se o střešní elektrárny pro bytové domy v ulicích Arnošta Valenty a Karla Havlíčka. Desítka dalších budov je pražskými radními schválena, letos je v plánu realizovat dalších 155 městských objektů, další roky bude výstavba rychlejší, aby se do konce roku 2026 stihlo 1 635 střech v majetku města Prahy a splnil se poměrně velký plán. Investovat by se za mělo 3,3 miliardy korun, z čehož 800 milionů pokryjí různé dotační programy, dvě a půl miliardy pokryje z rozpočtu Praha.

První projekty na fotovoltaiku začátkem jara

V březnu by měly začít startovat realizace na první soukromé objekty, bude se jednat o Společenství vlastníků jednotek. Realizace se často odkládá kvůli chybějícím revizím nebo hromosvodům, které nesplňují předpisy. V případě hromosvodů se jedná o tři hlavní prvky: jímací zařízení (jímač), svod a uzemnění. Majitelé domů také musí mít veškerou technickou dokumentaci, aby bylo možné solární panely instalovat. A v neposlední řadě je třeba vyhovět požadavkům památkářů, to se týká všech domů v památkových zónách a památkově chráněných domů mimo tyto zóny. To jsou domy, které sice nejsou v památkové zóně, ale samy jsou památkově chráněné. Aby Váš "boj" s památkáři byl o něco jednodušší, Magistrátní odbor památkové péče vydal metodiku, která by Vám měla pomoci.

Zájem o solární panely logicky vzrostl spolu s výraznými navýšeními cen elektřiny. Sice se nyní ceny lehce snižují, ovšem odborníci se shodují, že na hodnoty před energokrizíí se již nikdy nevrátí. Tento nebývalí zájem však zpsůobil, že montážním firmám rostou zakázky takovým tempem, že se prodlužují termíny instalací. Ta sama o sobě není časově zase tak náročná, ale prodlužuje se termín, než se na Vás dostane řada. Společnost VOLTIN také zaznamenala narůstající množství zakázek, avšak i tam dokáže solární elektrárnu na rodinný dům obvykle realizovat do tří měsíců od podpisu smlouvy. V tomto termínu je zahrnuto zajištění všech potřebných povolení.

Největší solární elektrárna v hlavním městě

  • Vůbec největší solární elektrárna v Praze se nachází od konce listopadu na střeše Kongresového centra (KCP) na Vyšehradě.
  • Na sedmi tisících metrech čtverečních (což je o trochu méně než plocha fotbalového hřiště) se nachází 2 080 solárních panelů.
  • Celá budova by podle odhadů měla díky solárním panelům ušetřit za energie zhruba 5,5 milionu korun ročně.
  • Co se týče spotřeby KCP, měla by solární energie pokrýt přibližně desetinu.
  • Panely mají výkon téměř jeden megawatt.
  • K propojení soustavy slouží téměř 20 tisíc metrů kabelů.

Chcete také snížit účty za elektřinu?

VOLTIN: Solární elektrárny na klíč

Jak vidíte, fotovoltaika je užitečná, dosažitelná a jedná se o investici, která se ve více směrech vyplatí. Potvrzují to i narůstající počty realizací solárních elektráren na rodinné domy, malé, střední, ale i ty největší průmyslové podniky. To vše navíc podpořeno vysokou státní dotaci, kterou znáte ještě před spuštěním realizace.

Jak ušetřit za elektřinu?

Solární elektrárny mají velký potenciál, který může významně přispět k výraznému snížení rodinného nebo firemního rozpočtu a menší závislosti na dodavatelích energií. Nejen, co se týká vzrůstajících cen, ale i v případě výpadků dodávek energií například po přírodních katastrofách. Obnovy dodávek energií po spadlém vedení často trvají v řádech dnů, když výrobní závod stojí jen pár hodin, může to způsobit nemalé ztráty. Tato rizika můžete pořízením solární elektrárny výrazně eliminovat.

Investujte do budoucnosti, pořiďte si solární elektrárnu na klíč, získejte státní dotaci až 205.000 Kč. Výrazně si snížíte náklady na elektřinu a svoji nemovitost zhodnotíte.

Kontaktujte společnost VOLTIN- experty na Fotovoltaické řešení, proberte Vaše možnosti a nechte si zaslat nezávaznou nabídku na vlastní solární elektrárnu pro Vaši firmu nebo na rodinný dům.

Vyplňte své kontaktní údaje, rádi Vám připravíme nezávaznou nabídku a probereme Vaše dotazy.

Zdroj: VOLTIN, https://www.facebook.com/VOLTIN.cz, https://www.idnes.cz/praha/zpravy/psoe-investice-solarni-elektrarny-2026.A221220_698639_praha-zpravy_juan

Klíčové pojmy: VOLTIN, Solární elektrárny pro firmy, domácnosti i státní instituce, Snižte si náklady firmy za elektřinu, Instalace solárních panelů v Praze
Nezávazná poptávka
VOLTIN BLOG: Robert Kolman
Robert Kolman
OK
Ověřený autor
Konzultace zdarma

Chci sjednat konzultaci s technikem zdarma

Projektant solární elektrárny

Chci sjednat konzultaci s technikem

Technik přijede, probereme vaše možnosti a sestavíme nabídku na míru

Odeslání souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
Děkujeme! Vaši poptávku jsem přijali.
Oops! Něco se pokazilo při odesílání formuláře.
Close