Business VOLTIN BLOG

Co s přebytky ze solární elektrárny? Vydělávejte co nejvíce

Většina fotovoltaických elektráren má v období nejvyšší ziskovosti solárních panelů, obvykle od jara do podzimu, větší či menší přetoky elektřiny do distribuční sítě, takzvané přebytky elektřiny. Co dělat, abyste ji využili co nejvýhodněji? Jako majitel solární elektrárny si můžete vybrat z několika variant

Co s přebytky ze solární elektrárny? Vydělávejte co nejvíce

Většina fotovoltaických elektráren (mikrozdrojů, či výroben do 50 kWp) má v období nejvyšší ziskovosti solárních panelů, obvykle od jara do podzimu, větší či menší přetoky elektřiny do distribuční sítě, takzvané přebytky elektřiny. Jedná se o stav, kdy má solární elektrárna plně nabitou baterii, vyrobenou elektřinu uživatel elektrárny všechnu nespotřebuje a nemá ji kde ukládat. Co dělat, abyste ji využili co nejvýhodněji?

Jako majitel solární elektrárny si můžete vybrat z následujících variant:

  • Přebytky prodávejte svému dodavateli elektřiny
  • Přebytky prodávejte jinému dodavateli za pevnou nebo spotovou cenu
  • Přebytky ukládejte do virtuální baterie dodavatele
  • Přebytky neřešte a nechte je zdarma distributorovi

Výhodou je, že na žádnou z uvedených variant nepotřebujete licenci nebo živnost na výrobu elektřiny. Z hlediska daňového jsou příjmy z prodeje přebytků solární elektrárny bez licence zařazeny do ostatních příjmů (§10 zákona o daních z příjmu) a do výše 30.000 Kč v jednom zdaňovacím období osvobozeny od daně z příjmu fyzických osob.

Je vždy výhodné prodávat přebytky vašemu dodavateli?

V současné době můžete oslovit přibližně 11 odběratelů, kteří přebytky vykupují. Doporučujeme však, abyste pečlivě porovnali jejich podmínky, než podepíšete smlouvu. Nejlogičtějším řešením se může zdát být, abyste se domluvili s Vaším stávajícím dodavatelem elektřiny, se kterým už smlouvu máte. Ale nemusí to být zdaleka ta nejvýhodnější varianta. Proto uvádíme, co obnášejí všechny možnosti, jaké máte:

1) Prodávejte přebytky svému dodavateli elektřiny

Se kterým podepíšete smlouvu o výkupu zbytkové elektřiny, přistupujete tím na jeho podmínky. Jedná se obvykle o pevnou cenu za kWh. Je však otázkou, jestli Váš dodavatel přebytky aktuálně vůbec vykupuje. A také je vhodné si porovnat jeho nabízenou výkupní cenu s cenou za výkup dalších společností. Je možné, že na trhu, kde je konkurence, dokážete najít výhodnější podmínky. Tím se dostáváme na druhou možnost:

2) Prodávejte přebytky výhodněji jinému dodavateli za pevnou či spotovou cenu

Pokud Váš dodavatel energie přebytky nevykupuje nebo nabízí nízkou cenu výkupu, oslovte i další společnosti působící na českém trhu. Na výběr pak máte mezi pevnou výkupní cenou a cenou spotovou.

Co jsou spotové ceny? Spot je cena na velkoobchodním trhu s elektřinou. Tato cena se velmi často mění, podstatně nižší bývá mimo špičky, to jest v období, kdy je poptávka po elektřině menší, naopak ve špičce, kdy jsou odběry i poptávka vysoké, cena obvykle vzroste. Spotová cena je progresivní, proměnlivá. Pokud jste konzervativní investor a nechcete jít do rizika způsobeného kolísáním ceny, volte pevnou cenu za výkup.

Pokud se rozhodnete prodávat někomu jinému, svého dodavatele požádejte o přidělení výrobní EAN (slouží k fakturaci dodávek elektřiny do distribuční sítě nezávisle na spotřebním EAN), po přidělení kódu si můžete vybrat rozdílné obchodníky pro nákup elektřiny a prodej přebytků do sítě.

Kdo vykupuje přebytky z fotovoltaiky? Jedná se například o společnosti ČEZ Prodej, E.ON, Pražská plynárenská, CENTROPOL ENERGY, Entri, Nano Green, Solidsun nebo Tedom energie.

Pokud se nechcete prodejem a výkupní cenou zabývat, ale také ji nechcete zadarmo odevzdávat do distribuční sítě, pak volte třetí variantu:

3) Přebytky ukládejte do virtuální baterie dodavatele

Princip je takový, že pokud vyrobenou elektřinu nespotřebujete, přebytky posíláte do sítě, kde ji máte uloženou pro pozdější použití, tedy v době, kdy je vaše spotřeba větší, než dokážete vyrobit. Za toto ukládání platíte regulované poplatky za distribuci elektřiny, podle ceníku vašeho dodavatele. Virtuální baterie nenahrazuje fyzickou baterii u Vás, pouze ji doplňuje v případě plného naplnění té Vaší. Pokud má Váš dodavatel výpadek proudu, pak Vám elektřinu nedodává ani virtuální baterie, domácnost napájíte z fyzicky přítomné baterie.

4) Přebytky neřešte a nechte je zdarma distributorovi

V tomto případě nemusíte vůbec nic zařizovat a ponecháte stávající stav. Tuto variantu můžete zvolit, pokud přebytky nemáte nebo zcela jen minimální. Nezapomeňte ale, že pokud v létě odjedete na měsíční dovolenou, pak dokmácnost spotřebovává menší množství a solární elektrárna vytváří pravděpodobně nejvíce elektřiny, pak by byla škoda přijít o peníze za prodej přebytků.

VOLTIN: Vydělávejte na přebytkách ze solární elektrárny
Rada na závěr, pořídťe si solární elektrárnu od společnosti VOLTIN a jejich odborník s Vámi detailně probere všechny možnosti, jak co nejlépe zužitkovat přebytky elektřiny.

Zdroj: VOLTIN, https://www.facebook.com/VOLTIN.cz

Klíčové pojmy: VOLTIN, Co s přebytky ze solární elektrárny, Prodávejte přebytky svému dodavateli elektřiny, Prodávejte přebytky výhodněji jinému dodavateli za pevnou či spotovou cenu, Přebytky ukládejte do virtuální baterie dodavatele, Přebytky neřešte a nechte je zdarma distributorovi, Co jsou spotové ceny, Kdo vykupuje přebytky z fotovoltaiky?
Nezávazná poptávka
VOLTIN BLOG: Robert Kolman
Robert Kolman
OK
Ověřený autor
Konzultace zdarma

Chci sjednat konzultaci s technikem zdarma

Projektant solární elektrárny

Chci sjednat konzultaci s technikem

Technik přijede, probereme vaše možnosti a sestavíme nabídku na míru

Odeslání souhlasíte se zpracováním osobních údajů.
Děkujeme! Vaši poptávku jsem přijali.
Oops! Něco se pokazilo při odesílání formuláře.
Close